plafon beázás

A plafon beázás sikeres javítása

Egy saját lakás nagyon sok előnnyel jár, de azért előfordulnak olyan helyzetek is, amikor bosszúságokat okoz. A plafon beázás például egy olyan eset, amit muszáj komolyan vennünk, hiszen a kisebb problémák is gyorsan nagyobb károkat okozhatnak. A rendszeres karbantartás és a korai beavatkozás segíthet megőrizni otthonunk biztonságát és komfortját. De haladjunk sorjában. Mi vezethet a plafon beázás kialakulásához?

A plafon beázás több mindenre vezethető vissza

Emeletes lakásoknál a csőrepedés éppen úgy szóba jöhet, mint az elégtelen szigetelés, vagy a túlzott páraképződés. Az esetek többségében azonban a cserepek hibája okozza a gondot. A régebbi tetőfedő elemeknél könnyen előfordulhat, hogy azok eltörnek, vagy elmozdulnak és máris kész a plafon beázás alapvető oka. A helyzet jó esetben, könnyen orvosolható, többnyire szakember nélkül, de a már sérült falfelületett muszáj minél hamarabb javítani.

A plafon beázás így javítható ki

Amint a plafon beázás oka már nincs jelen többé, akkor következik a száradási időszak. Ahogy ez megtörtént a sérült részt érdemes lekaparni. Szerencsés, ha a vakolat nem sérül, legfeljebb csak a festés. Ilyenkor némi újragletteléssel orvosolható a probléma, amire jöhet egy friss festékréteg. Amennyiben nem akarjuk, hogy a hibás rész elüssön a többitől, akkor az egész helyiséget érdemes újrafesteni.

Több munkát jelent, ha a mennyezet gipszkarton, ami átszakad a nedvesség hatására. Ez gyakran új réteg kialakítását követeli meg. A plafon beázás tehát nem játék, mert sok anyagi kárt és még több bosszúságot eredményezhet. Igyekezzünk ezt inkább megelőzni, mint utólag kezelni.