méteres kalács

A méteres kalácsról, röviden

A méteres kalács az egyik legérdekesebb és legfinomabb sütemény amiről eddig hallottam. Már a nevében is benne van, hogy “méteres” ami azt jelenti, hogy 1 m hosszú. Különleges tepsiforma kell hozzá, egy őzgerincnyi forma, ami a süteménynek egy gerinc formát ad. Régen ezt a süteményt ferde süteménynek hívták, mivel, miután kész lett, ferdén kellett vágni, hogy kiadja a benne levő töltelék ferdeségét. Lassan az idők elteltével és készítésével a hosszúságáról nevezték el méteres kalácsnak.

Ezt a csodás kis házi sütit legtöbbször falun, lakodalmakon és nagyobb rendezvényeken szolgálták fel. Régen, még gyerekkoromban, nagymamám sütötte ezt a klasszikus házisütit, még ma is eszembe jut, mikor azt mondtam nagymamámnak, hogy süssön százcentis kalácsot., mert vicces volt a neve. Egy szép nap elhatároztam, hogy én is sütök felelevenítvén a gyerekkoromat. Nem kell megrettenni de egy kicsit időigényes, 180 perc, de ha minden hozzávaló megvan akkor lehet kevesebb 10 perccel.

Garantáltan nagyon finom, az ízével és kinézetével pedig nagy sikert fogsz aratni a családnál. Tudni kell, hogy két féle tésztát kell meggyúrni, egy sárga és egy kakaós masszát. A töltelékéhez vaníliás és puncsos krémet kell kikavarni, a legvégére pedig a máz kerül. A kakaós és a sárga tésztát szeletekre vágjuk, majd felváltva megtöltjük őket krémmel: egy kakaós, egy sárga amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ha már beszerezted a két darab őzgerincformát és a többi hozzávalót, láss hozzá e fenséges és kiadós finomsághoz. E linken megtalálod a teljes méteres kalács receptjét, egészséggel fogyasszátok! https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/kulonleges-sutik/meteres-kalacs-6/