Guatemala trópusi éghajlata a vulkanikus talajjal kombinálva elősegíti a nád egy speciális fajtájának növekedését. Ennek a növénynek a levéből készül a Zacapa rum névre hallgató egyedülálló ital. A nád koncentrált leve különlegesen lágy, mézes ízt kölcsönöz ennek a viszkózus italnak. Hogyan készül ez a trópusi remekmű? Az alapanyagul szolgáló nád érése 12 hónapig tart, a betakarítását pedig manuálisan végzik. A szacharóztartalom és a különféle szennyeződések jelenlétének ellenőrzése után, a növényt megmossák, összetörik és kipréselik a levét, amit melegítés után leszűrnek és megtisztítanak. A leendő Zacapa rumot a kívánt koncentrációra hígítják, majd desztillálják, közben egyedi ízt nyer. Az italt hagyományosan tölgyfahordóban érlelik, amit korábban édes borokhoz vagy amerikai whiskyhez használtak. Ez lehetővé teszi, hogy a folyadék egyedi tulajdonságokat cseréljen a fával, ami viszont gazdag ízt és erős személyiséget kölcsönöz a Zacapa rumnak. Palackozás után mindegyik üveget szárított pálmalevéllel díszítik.