led panel

A LED-es fénycső a jövő világítása

Az álmennyezetbe süllyesztett világítás már több évtizede hódító hadjáraton van. Erre régen neoncsöveket használtak, amelyeket egy tükröződő keretbe foglalva tettek be a plafonba. A neonokhoz képest sokkal előnyösebb ma már a LED panel világítás, ami ugyancsak beépíthető és több méretben is elérhető. Akár kerek, akár négyszögletes megoldással szeretné kicserélni a régi fényforrásait, ez nem lehet akadály. Azt is meghatározhatja, hogy milyen színhőmérsékletet produkáljon a mennyezetben lévő panel. A LED panel világítás a neonoshoz képest jóval kevesebbet fogyaszt és a folyamatos kiégés miatt sem kell aggódnia.

Egyes típusoknak akár tízszer annyi üzemidőt garantálnak, mint egy-egy neoncsőnek és ezt a kapcsolgatások száma sem befolyásolja. Továbbá a beépített matt üvegborítás megakadályozza azt, hogy káprázzon a szeme, még akkor is, ha véletlenül belenéz. A zavaró vibrálást is le lehet tudni ha, LED panel világítás van a helyiségben. Az irodai és az ipari világítástechnikában a jövő a LED világításé.

De, aki még mindig ragaszkodik a fénycsövekhez, azoknak van a piacon LED-es fénycső is. Ennek a működési elve hasonló az előbb említett panelekhez, vagyis ugyanúgy távol áll a neoncsövekétől. A megvilágítás szempontjából is sokkal tudatosabban van kialakítva a LED-es fénycső, hiszen nem szórja a fényt feleslegesen a mennyezet felé, így nincs szükség arra sem, hogy tükröződő felületű panelbe legyen behelyezve. Lefele adják le, 180 fokban a fényt, ezzel a teljes felhasznált energiát megfelelően hasznosítják. A kápráztató hatás sem érvényesül, mivel erre is nagy figyelmet fordítanak a gyártók.

A vibrálástól mentes fényelosztás pedig szinte megfizethetetlen, hiszen egyeseket szinte őrületbe kerget az, ha pillog a neon. Ha azt szeretné, hogy a most meglévő fénycsöveket váltsa fel a LED-es fénycső, akkor bizonyos módosításokat kell eszközölnie. Az elektromos előtéttel beszerelt csöveket ugyanis nem lehet egy az egyben kicserélni LED-esre. Új csatlakozást igényel a technológia. Azonban a villanyszerelő, aki a munkálatokat végzi, ezt tudni fogja.